Cilt Lekesi Çeşitleri

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Cilt Lekeleri



Cilt lekeleri çok farklı çeşitlerde kendisini göstermektedir bu yazıda size cilt lekesi çeşitlerini açıklamaya çalışacağım.Ciltteki lekenin türünü ve cinsini bilmek oldukça önemlidir. çünkü gerekli bakım ve tadavi buna göre yapılmaktadır.

Melazma


Melasma olarak adlandırılan ama dilimizde melazma olarak telafuz edilen lekeler gebelik lekesi olarak bilinir ve daha çok hamile kadınlar ile hormon takviyesi alanlarda östrojen ve progesteron artışı ile ortaya çıkar. Genellikle tetikleyicisi güneş ışığıdır ve bu kişilerde güneş ışığıyla birlikte pigment üretimi artarak lekelenmeler oluşur.

Malezma, genellikle üst dudak, yanaklar, alın ve burun gibi güneşe açık bölgelerde daha sık rastlanan lekelerdir. Deride koyu renkli şekillerde deri üzerinde kabartı yapmadan cilt üstünde bulunan lekeler olarak görülür. Bu lekeler genellikle yaz aylarında güneşlenme veya kış aylarındaki solaryum gibi uygulamalar sonrasında daha koyulaşırlar.

Gebelik Lekeleri


Gebelik lekeleri ise doğumdan yaklaşık 1 sene sonra doğum yapmış kadınlarda görülür. Hormonal seviye değişikliği bu lekelereneden olur. Ayrıca hormon tedavisi gören insanlarda tedavi sırasında açığa çıkabilirler veya tedavi sonrası görülebilirler.

Bu leke türlerinde güneştyen mümkün mertebe fiziksel olarak korunmak ve gece bakımı olarak c vitamini serumu kullanmak oldukça önemlidir.

Yaşlılık Lekeleri


Yaşlanmayla birlikte özellikle el ve yüz gibi güneşle ve kimyasal maddelerle çok temas eden npktalarla zamanla ortaya çıkan kahverengi lekelere yaşlılık lekesi denir. Yaşın ilerledikçe cilt daha fazla pigment üretir ve pigment dağılımını kontrol edemez. İşte bu yüzden yaşlılık lekesi denilen lekeler açığa çıkar.

Burada bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim el üzerinde oldukça fazla leke oluşur ve renkleri daha koyudur. Bunun sebebi ellerin deterjan sabun vb. kimyasal madddelerle daha fazla temas etmesidir. Bu yüzden yüzünüzü yıkarken sls gibi sülfat içeren maddelerle yapılmış temizleyiciler yerine sülfatsız yüz temizleyiciler kullanmaya özen gösteriniz.

Özellikle ellerde görülen yaşlılık lekelerini gidermenin en etkili yöntemi tca kimyasal peelingdir. %40 tca ile kimyasal peeling yapabilirsiniz.

Yaşlılık Beni


Seboreik keratoz da denilen yaşlılık beni derinin üst tabakasına ait oluşumlardır. Seboreik kertoz daha çok genetik nedenlerle oluşan bir cilt lekesi türüdür. Yani genetik aktarımı fazla olmakla birlikte ailenizde var diye sizde olmama ihtimali olduğu kadar ailenizde olmasa bile sizde görülebilir. Daha çok orta yaşlarda oldukça sık görülen deri renk değişikliği nedenlerinden birisidir. Ciltte yağlı görünüm verir ve deride yağ kanallarının en sık görüldüğü bölgelerde ortaya çıkan bir cilt lekesi çeşididir.

Yaşlılık beni deri benlerine benzer ama başlangıçta küçük ve çok sayıda sarı renge çalan oluşumlar olarak görülsede zamanla kabarcıklı kahverengi veya siyah renge dönüşür.

Seboreik keratoz özellikle yüz, omuz, göğüs ve sırtta ortaya çıkar, cildin sürtünen kısımlarında ortaya çıkma eğilimi fazladır. Teşhisi ve tedavisi için uzman hekimlerden yardım alınmalıdır, basit bir cilt lekesi sorunu olmakla birlikte teşhisi zordur.

Güneş Lekeleri


Yaz aylarında uzun süreli güneşlenmek cilt lekelerine davetiye çıkarmakla eşdeğerdir. İnsanlardaki en büyük yanlış güneş kremiyle korunduklarını düşünmeleridir. Oysa güneş kremlerinin belli alana uyguama miktarları suya temas halinde yenilenmesi gerekir. Ama insanlar yüksek faktörülü güneş kremi sürdüklerinde korunduklarını sanıyorlar. Büyük bir hata. Ayrıca güneş faktörü sizi tam anlamıyla korumaz. İşte korunduğunu sanan insanların güneşte fazla kalmaları cilltte güneş lekeleri yapıyor. Güneş lekelerinin oluşumunu azaltmak için güneşten fiziksel olarak korunun, ayrıca cildinize geceleri c vitamini bakımını özellikle yaz aylarında akşamları ihmal etmeyin.

Güneş kaynaklı lekelerden kurtulmak için kozmetik olarak c vitamini kullanabilirsiniz, ayrıca leke azaltıcı kozmetik maddeler kullanabilirsiniz. Daha hızlı çözüm için kimyasal peeling veya lazerle leke tedavisi seçebilirsiniz. Ancak kimyasal peeling daha güvenli bir yöntemdir lazerlerin leke bırakma riski daha yüksektir.

Sivilce Lekeleri


Sivilcelerin sıkılması sonucu cilt üzerinde çeşitli lekeler kalabilir. Bu lekelere sivilce lekeleri denmektedir. Cilt lekeleri içinde güneş lekesinden sonra en çok görülen leke çeşididir. TCA peeling sivilce lekelerini gidermek için kullanılacak en etkili yöntemdir.

Çiller


Çiller sık görülen cilt lekeleridir, çiller bazen oldukça güzel gösterir ve kişiye özel bir hava katar ama bazı insanlar bunları geçirmek isterler. "a.k.a. ephelides" olarak adlandırılan çil ciltte sıklıkla burun üzeri, göz altları, yanak, alın ve çene kısmında görülen bu cilt lekeleri açık veya daha koyu lekeler şeklinde görülür. Çilli insanların çilleri güneşli yaz aylarında artma eğlimi gösterir. Açık tenli insanlarda daha sık görülür.

Çiller, yaşlanma lekeleri ile benzerlik gösteren cilt lekeleridir. Yaşlılık lekeleri 40 lı yaşlardan sonra görülse de çiller her yaşta insanda özellikle gençlerde sıkça görülür. Kendiliğinden ortadan kalkabildiği gibi kozmetik ürünler ve kimyasal peelingle silinebilirler.

Şarap Lekesi


Şarap lekesi olarak adlandırılan lekeler doğum esnasında oluşan lekelerdir yeni doğumlarda %5 arasında oranlarda görülme olasılığı olan damarsal bir sıkıntıdır. Şarap lekeleri ense, göbek bölgesi, bacaklar ve göz kapağında daha sık görülür, pembe veya koyu mor renkte olabilir. Doğum lekesi genellikle okul çağına kadar kaybolan lekelerdir ve sağlık açısından riskleri yoktur. 

Cilt Benleri


Ciltteki benlerde cilt lekesi çeşitlerindendir, gelişim nedenleri tam olarak bilinmeyen cilt lekeleridir ve kalıtımsal olarak ortaya çıkma olasılığı yüksektir. Çocukluktan ise gelişim nedeni bilinmemekle beraber, bu benlerin sayısı genellikle kalıtsal olarak belirlenir. Genellikle çocukluk dönemde çıkmaya başlarlar ve ergenlikte sayıları artabilir, yaşlanmayla birlikte daha da artan bir yapıdadırlar. Cildinizde ben çok küçük yassı noktalar şeklinde ortaya çıkar ve daha sonra genişleyebilir.

Benler kabarık veya düz olarak görülebilirler, ayrıca düz bazı benler zamanla kabarabilirler. Benler riskli cilt lekeleridir, eğer çok fazla ben varsa melanom yani cilt kanseri belirtisi olabilir. Benleri tedavi etmek veya benzeri uygulamalar girişmekten kaçınınız benler hassas lekelerdir ve uzman doktor harici müdahalelerde bulunulmamalıdır.

Melanom


Deri kanserleri arasında yer alan melanom koyu renkli bir leke veya ben şeklinde gözükür. Her leke veya ben melanom değildir detaylı muayene ve alınan parça analizleriyle anlaşılır. Ancak kanamalı veya yara açılan cilt lekelerinde kanser olma ihtimali oldukça yüksektir.

Mantar Lekeleri


Mantarların cilt üzerinde üremeleri sonucu deriyi tahrip etmelerinden dolayı ciltte lekelenmeler yapabilirler. Bu tarz lekelere mantar lekeleri denmektedir. Kimyasal peeling yöntemiyle bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Kİmyasal peeling asitleri mantarları da ortadan kaldırdıkları için mantar tedavisinde kullanılırlar.

İlaç Lekeleri


İlaçlar cilt lekesi yapabilir ağızdan alınan veya topikal denilen cilde sürülen ilaçlar hiperpigmentasyon yapabilirler, bu tarz lekelere ilaç lekesi denmektedir. Hafif kızarıklık ve alerjik görülebileceği gibi, oldukça ağır da gözlemlenebilir. Bu tarz durumlarda direkt olarak tıbbi yardım alınız kendi başınıza bir şey yapmaya kalkmayın.

Lentigo


Lentigo genellikle çille karıştırılan derideki renk bozukluğu hastalığına verilen isimdir. Lentigo her yaşta görülebildiği gibi çilden daha büyük ve koyu renklidir. Yaz aylarında renkleri koyulaşma eğilimindedir.

Lentigonun oldukça fazla çeşidi olmasına rağmen en sık görülen solar lentigo ismi verilen türüdür solar lentigo karaciğer lekesi olarak da adlandırılır.

Lentigonun ileri yaşlarda oluşan türüne senil lentigo denir, açık kahve renginden siyaha kadar değişen renklerde olabilir ve 2 cm ila 20 cm arasında değişen ebatlardadır.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Cilt Lekesi Çeşitleri
4/ 5
Oleh

1 yorum:

yorum
avatar
1 Eylül 2016 22:49

selam benim cildimde bir leke oluşuyor size resmini yollasam yardımcı ola bilirmisiniz

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş