Cilt Lekeleri İçin En Etkili Yöntem

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Cilt Lekeleri


Cildimizde oluşan lekelerin nedenlerini daha önceki yazılarda yazmıştım. Bu lekeleri azaltmanın en etkili yöntemi kimyasal peeling. Zatan bunu bilen güzellik salonları kimyasal peeling uygulamaları yapıyorlar. Ancak uygulamalar çok pahalı, özellikle dar gelirli insanlar bu uygulamaları yaptıramıyor. Gerçi işi gelirle ölçmek de yanlış kadın ve güzellik dediğiniz zaman akan sular duruyor, en yoksul insanlar bile astronomik rakamları buluyorlar. Zatan kimyasal peeling gibi uygulamaların bu kadar pahalı olması veya kimyasal peeling asitleri (glikolik asit, laktik asit) içeren kozmetik ürünler sırf bu yüzden pahalıya satılıyor.

Size bu yazıda cilt lekesine karşı evde kendinizin yapabiileceği en etkili bakımlardan bahsedeceğim. 



Glikolik Asit

AHA (alfa hidroksi asit) gurubundan olan glikolik asit, çeşitli oranlarda kullanılarak cilt lekeleri üzerinde başarı sağladığı bilinen bir asit. Güzellik merkezleri %40 ve üzeri glikolik asitle kimyasal peeling yaparlarken dermokozmetik markalar %6-10 arasında ciltler için etkili dermo kozmetik glikolik asit içeren kremler ve kozmetikleri üretirlerken %1-4 arasında da temizleme mendili, bakım kozmetikleri üretiyorlar.

Cildin melanin pigmenti üretim mekanizmasına müdahale eden glikolik asitin bir diğer özelliği ise cildi soyarak üretilen leke ve çilleri gidermesi gösterilmektedir. Bu konuda glikolikasit.blogspot.com sitesinden bir alıntı yapacağım.

"Melanin pigmentinin aşırı salgılanması ile açığa çıkan cilt lekeleri, kimyasal peeling yöntemiyle tedavi edilir, bu tedavide en çok kullanılan asit glikolik asittir. 

kimyasal peeling amacıyla en çok kullanılan asitlerin başında glikolik asit gelmektedir. peki nedir glikolik asit işte yazımızda buna cevap arayacağız.

Ciltteki hücrelerin kendini yenileyerek cilt sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olan glikolik asit şeker kamışı suyundan ve olgunlaşmamış üzümden elde edilir. Alfa Hidroksi Asit gurubunda olan glikolik, asit aktinitik keratoz, seborik keratoz, hiper keratoz ve hiperpigmentasyon tedavisinde kullanılır.

 

Glikolik Asidin Faydaları 

Cilde maske olarak uygulandığında saymakla bitmiyor, sivilce izleri, güneş lekeleri gözenek küçülltme, cilt aydınlatma, batık izlerini silme gibi faydaları var. Yüz bölgesinde genişlemiş gözenekleri daraltarak sıkı bir cilde sahip olmanızı sağlayan glikolik asit aynı zamanda sivilce ve akne tedavisinde de kullanılmaktadır." Kaynak: Glikolik Asit

Glikolik asit ile yapacağınız cilt bakımı cilt lekelerinizin azaltılmasında oldukça fayda sağlayacaktır ancak bu tek başına yetmez. Glikolik asit bakımı için %10 glikolik asit kullanabilirsiniz, üstelik öyle servet ödemenize gerek yok doa kimya sitesinde 7,5 lira falan. Glikolik asitten sonra özellikle gece kullanılmak için ideal bir başka ürün C vitamini.

C Vitamini


Ascorbic acid ve türevleri kozmetik sektöründe ve profesyonel bakımlarda oldukça yaygın kullanılıyorlar. C vitamini bakımı özellikle cilt lekeleli ve yaşlanma konularında çok tercih edilen bir bakım. Ancak c vitamini yapısı gereği çabuk bozulduğu için kozmetik ürünlerde c vitamini yerine türevleri kullanılıyor.

Konuyla ilgili araştırma yaparken denk geldiğim bir diğer enteresan bilgi, limon suyu kullanımı oldu, hemen hemen bir çokk kaynakta limon suyunda c vitamini olduğu ve bunun cilt lekelerine iyi geldiği iddia edilse de daha güncel ve bilimsel kaynaklar limon suyunun cilt lekelerine iyi gelmeyeceğini yeteri kadar c vitamini içermediğini yazmışlardı, bunu bir başka yazımda işleyeceğim.

Daha önceki askorbik asit yazımda c vitamiini hakkında uzun uzun yazmıştım, c vitamini yani askorbik asit cilt için oldukça faydalı ve cilt lekelerini giderici özelliklere sahip bir vitamin. Size kadininyeri.org  sitesinden cilt bakımında vitaminler konulu bir alıntı yaptım, bu balamda yazılmış ender güzel yazılardan birisiydi.

A Vitamini Cilt Bakımı

 

A vitamini cilt bakımında saf kullanılmayacak bir vitamindir, cildi soyucu ve yara bırakıcı etkileri vardır. Bir çoğunuz bu vitamini "acnelyse" isimli topikal kremden biliyorsunuz. A vitamini cildimizin rengini düzenler, güneşin yıpratıcı etkisini ve oluşturduğu lekeleri azaltmasının yanı sıra sivilcelere ve hamilelik çatlaklarına iyi gelir. Ayrıca a vitamini hücre yenilenmesini sağlayarak cilt üzerinde onarıcı etkiler gösterir.

Özellikle kuru, yıpranmış, çatlamış ve olgun ciltler için kullanılabilir ve son dönem yaygın ve popüler olarak kullanılan ant-i aging amaçlı kozmetiklerin içerdiği etken madde "Retinol" isimli retinoik asit türevi olan bir çeşit a vitaminidir. A vitamini yağda çözünebilen bir vitamindir. 

 

E Vitamini Cilt Bakımı

 

Cilt için oldukça önemli bir vitamindir e vitamini, kadınlar bu vitamini keşfedeli baya zaman oldu, e vitamini ampulleri oldukça fazla satılıyor, ancak burada bilmeniz gereken bir husus e vitamini ampulleri oldukça seyreltiktir (%6-7 civarı), e vitaminli bakımlar yapacaksanız saf e vitamini kullanmanız size daha faydalıdır. E vitamini c vitamini gibi serbest radikallerin cilt üzerindeki etkilerini azaltır. Bu etkisiyle son yıllarda kremlerin yanında şampuan, güneş kremleri, makyaj malzemelerinde de sıkça kullanılıyor ama oranları kozmetik firmalarınca paylaşılmadığı için çok bilinmemekle birlikte çok az miktarda olduğu kesin o yüzden  e vitamini ilaveli diye aldanmayın. Ayrıca yağda eriyen bir vitamin olduğu için su bazlı ürünlerle karıştırmayın yani şampuanla karışınca bir etki göremezsiniz çünkü şampuanla karışmaz.

E vitamini yaşlanma karşıtı olarak kullanılabilir ve yüzeysel kırışıklıkları azaltır, cilde nem sağlar, en önemli özelliği cildin elastin ve kollegen liflerin direncini arttırır, elastin ve kollagen artışı sağladığı için cilt çatlaklarına birebirdir. Güneş noktasında da etkilidir ve cildi zararlı güneş ışınlarından korur, yıpranmış ciltleri onarıcı etkileri vardır. E vitamini de yağda çözünen bir vitamindir.

E vitamini ayrıca saç dökülmelerine ve saçların hızlı uzamasına oldukça faydalıdır, kaş kirpik bakımında kullanılır.

 

C Vitamini Cilt Bakımı

 

C vitamini koruması oldukça zor bir formdur. Aslında toz haldeki vitamin bozulmaz ama suyla çözüldüğünde çabuk tüketilmelidir, çünkü sulu çözeltilerde çabuk bozulur. Kozmetik ürünlerde kullanımı bu yüzden zor bir vitamindir. Kozmetik firmaları bu vitaminin bozulmayan formlarını kullanılar ancak bu bozulmayan türevler hem çok pahalı hem de saf c vitamini kadar etkili değildir. Kozmetik için genelde l-ascorbic acid olan saf c vitamini kullanılır.

C vitamini yaşlanma etkilerine ve cilt lekelerine oldukça iyi gelen bir vitamindir, tıpkı e vitamini gibi koolagen ve elastin sentezini arttırır, bu yüzden de hamilelik çatlaklarına karşı çok faydalıdır. Yıpranmış ciltler ve yaralı ciltlerin onarımında E vitamini ile birlikte iyi uyum gösterirler. Ciltteki serbest radikalleri bağlayan bir vitamindir c vitamini bu yüzden cilt üzerinde çok olumlu etkileri vardır.

C vitamini ciltteki melanin üretimini azaltarak cildin lekelenmesini önler. özellikle yaz aylarında akşamları yatmadan önce cildinize uygulayacağınız c vitaminin faydası tartışılmaz.

C vitamini ayrıca saçların hızlı uzaması ve saç dökülmesi noktasında çok faydalıdır, kaş ve kirpik bakımında kullanabilirsiniz, sivilceli ciltler için de yapılandırıcı etkiler gösteren bir vitamindir.

 

B3 Vitamini Cilt Bakımı

 

Ülkemizde çok bilinmese de b3 vitamini cilt üzerinde oldukça etkili bir bakım vitaminidir. Niacinamid veya niacin olarak bilinen bu vitamin özellikle sivilceli cilt bakımında çok büyük avantajlar sağlar, nikotinik asit olarak da bilinen bu vitaminle sivilceli cilt bakımı yaparsanız cilt üzerindeki sivilceler azalacağı gibi sivilce lekelerinin oluşmasını da büyük ölçüde engellersiniz.
B3 vitamini cilt lekelerinde de oldukça etkilidir, cildinizinde güneş, ısı ve ışıkla birlikte oluşan cilt lekeleri varsa veya sivilce kökenli izler ve bunların bakımı için oldukça etkili bir vitamindir.  Kaynak: Cilt bakımında vitaminler





Cilt Lekesine Karşı Bakım


Bu kadar uzun uzun yazdım ki kafanız daha fazla netleşsin öyle internette her okuduğunuz saçma şeye veya saçma sapan kozmetik ürünlere çok fazla para vermeyin. Cilt lekelerinde işinize yarayacak ana maddeler, glikolik asit (tercihen %10 luk glikolik asit) a vitamini (tretinoin veya retinoik asit) eczaneden alabilirsiniz, ancak çok uzun süreli kullanmayın, ayda 2-3 gün uygulama ve soyulma yeter. C vitamini her akşam kullanmalısınız, safı çözüp tonik hazırlarsanız günlük daha faydalı ama uğraşamam diyorsanız doa kozmetik ten c vitamini serumu alabilirsiniz. Bunlardan başka niacinamid yani b3 vitaminli kozmetik ürünler kullanabileceğiniz gibi çözelte haline getirip bununla bakım yapabilirsiniz, %5 lik çözeltiler işinizi görecektir.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Cilt Lekeleri İçin En Etkili Yöntem
4/ 5
Oleh

1 yorum:

yorum
avatar
Adsız
22 Temmuz 2016 13:14

merabalar. %5 lik glikolik asit alıp her akşam sürsek lekelere faydalı olur mu? böyle bir şey okumuştum ve de doa kozmetikten almayı düşünüyorum. cevabınıza göre alıcam:))

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş