KOJİK ASİT

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Kojik Asit



Kojik asit, ilk olarak 1989 tarihinde Japonya'da basit mantarlardan elde edilen bir aktif ajandır. Mantarın yanında Kojik asit, pirinç fermantasyonu yoluyla da elde edilebilmektedir. Kojik asit kozmetik ve kozmesötik ürünlerde sıkça kullanılmaktadır ve ana kullanım alanı ciltte oksidasyon yoluyla ortaya çıkan lekeler, homojen olmayan cilt yapısı ve özellikle güneş lekeleridir. Ciltte renk açıcı özelliği olan (whitening) oldukça güçlü bir aktif ajan olduğu söylenebilir. Melanin ve pigmentler üzerinde etkilidir.


Kojik Asitin bir diğer kullanım avantajı ise oldukça düşük dozlarda ürün formülasyonuna eklenerek (%0,2 - %1 ) sonuç alınabilmesidir.

Glikolik asit ve AHA ( Alfa Hidroksi Asitler ) ile kıyaslandığında Kojik Asitin etkisi daha azdır. Ayrıca kojik asit uzak doğuda popüler bir asit olmasına rağmen etkisi c vitaminine göre daha düşüktür.





Kojik Asit Nerelerde Kullanılır


Kojik asit doğal ve etkili bir leke açıcıdır. Fazla melaninin üretimini geciktirip melanini parçalayarak pigmentasyonların giderilmesine yardımcı olur.

Kojik asit içeren bir ürün cilt beyazlatmak için kullanılır. Birçok tüketici çilleri ve ciltteki koyu lekelerin rengini açmak için kojik asit içeren ürünler kullanır. Özellikle kozmetik amaçlarla kullanılsa da, kojik asit bazı gıdaların rengini korunması ve bazı bakterileri öldürme gibi başka amaçlarla da kullanılır. Kojik asit cilt üzerinde kullanıldığında, melanin üretimini miktarını azaltır.

Birçok güzellik ürünleri sabun dahil, losyon ve kremler kojik asit içerir. İnsanlar yüz rengini aydınlatma umuduyla bu ürünleri seçerler. Ayrıca melazma gibi cilt lekelerinde deri rengini düzeltmeye yardımcı olur. 

Başka faydaları için de kojik asit kullananlar vardır. Kojik asitin antioksidan ve antibakteriyel özellikleri bilinmektedir. Kojik asit yiyeceklerin uzun süre taze kalmasını sağlar, uygun gıdaları saklamaya yardımcı olur. Kojik asit deri ve sivilce bakterilerini öldürmekte faydalıdır, akne tedavisinde de kullanılır. 

Tüketicilerin ciltlerinde kojik asit uygulamalarında çok dikkatli olmaları gerekir. Çünkü çoğu beyazlatma ürünleri genellikle deriyi inceltir, bazı bölgelerde de deri daha incedir. İnce deride kojik asit dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü yoğun kullanım ciltte tahrişe neden olabilir. 



Kojik Asit Nasıl Kullanılır


Özellikle alın, dudak üstü, yanak ve elmacık kemikleri üzerinde yoğunlaşan cilt lekeleri yüzde dalgalı bir görünüme neden olur. İlk başlarda yazın belirginleşip, kışın solma eğilimi gösterirler. Yıllar içinde artık kış mevsiminde de yüzdeki lekelenme devam eder. Ayrıca zamanla cilt lekelerinin tedaviye yanıtı da azalır. Bu nedenle güneşe bağlı cilt lekelerinin tedavisine ilk oluştukları zaman başlanmalıdır. Güneş koruyucuları lekelenmeyi azaltmakla birlikte engellememektedir. 

Cilt lekesi oluşması çocukluktan başlayarak yaşamımız boyunca temas ettiğimiz güneşe miktarına ile derimizin genetik özelliklerine bağlıdır. Çoğunlukla güneşe sadece deniz kenarında maruz kaldığımızı düşünürüz. Oysa saat 12 de deniz kenarında güneşten korunurken, yazın aynı saatlerde korunmasız bir şekilde dolaşabiliriz. Ayrıca kapalı alanlar da çalışmakla birlikte spot ışıkları, bilgisayar ekranları gibi düşük dalga boylarında yoğun yapay ışık kaynaklarına maruz kalmak da lekelenmeye katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle güneşten korunmayı daha geniş kapsamlı düşünmek ve uygulamak gerekir.1-3 Tedaviye geçmeden önce melazmaya neden olan faktörleri gözden geçirirsek; aslında oluşumunda sayısız faktör suçlanmasına karşın, bunların tek birinin hastalığa yol açamadığı ve birden fazla faktörün aynı anda hastalığa yol açabileceği görülür.

Ciltteki renk bozukluğu ve lekelenme için olan kojik asit, cildin rengini dengeler. Kahverengi Lekelerin yoğunluğunu azaltmak ve cilt rengini dengelemek için kojik asit kullanılabilir.


Kojik Asit İçeren Kremler




Kojik asite dair çok bilinmeyen bir bilgi vereyim kojik asit tıpkı ascorbic acid (c vitamini ) gibi çabuk bozunan ve kararsız bir maddedir. Bu yüzden kojik asitli kozmetikler yerine saf kojik asiti günlük sulandırarak kullanmanız oldukça faydalı olacaktır. Kojik asit özellikle krem ve losyon gibi formlarda çok çabuk bozulur. Kojik asit kararsız olduğu için ona alternatif olarak kojik asit dipalmitat gibi bir türev kremlerde kullanılıyor ancak bu formu da oldukça yetersiz bir formdur.

Kojik asiti akşamları kullanabilirsiniz. Her üründe olduğu gibi düzenli kullanımı beklediğiniz etkiyi elde etmek için gereklidir.

Ayrıca mutlaka yüksek faktörlü güneş kremlerini de kullanmalısınız.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

KOJİK ASİT
4/ 5
Oleh

7 yorum

yorum
avatar
Adsız
7 Nisan 2015 14:09

duş jelimin içerisine katıp kullansam peeling etkisi olur mu?
ve ne ölçüde kullanmak gerekir?

Cevapla
avatar
8 Ağustos 2015 13:08

çok etkili olmaz. yani bu asitler belli süre sonra bozulurlar hele deterjanlarla daha karmaşık hal alır.

Cevapla
avatar
1 Eylül 2015 01:08

KOJİK ASİdi nereden temin edebilirim?

internetten sipariş verip yurt dışından getirtsem gümrüğe takılacak burada da bulamıyorum.
toz halde nereden edinebilirim acaba?

Cevapla
avatar
14 Eylül 2015 21:49

bulmanız biraz zor doa kimya ya bir sorun asitler onlarda oluyor

Cevapla
avatar
18 Ekim 2016 01:23

Bi tavsiyeniz yokmu temini ve nasil kullanilacagina dair

Cevapla
avatar
Adsız
21 Ocak 2017 10:18

Merhaba bende toz olarak var, yüzüm için nasıl kullanabilirim neyle karıştırmam gerekiyor acaba?

Cevapla
avatar
17 Ağustos 2017 10:23

merhaba, bir tatlı kaşığı suya yarım pirinç tanesi boyutunda toz kojik asit karıştırıp lekelerinizin üzerine sürebilirsiniz.

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş