Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Cilt Lekesi Peeling


Cilt lekeleri insanları tedirgin eden, dış görünüşü etkilediği için insanları mutsuz eden bir kavramdır. Cilt lekesi denilince akla hemen güneş lekeleri gelse de aslında çeşitli nedenlerden ötürü oluşan lekeli görüntüler, sivilce izleri, ameliyat izleri aslında ciltteki lekelere örnek verilebilir. Cilt lekelerini çözmek için en sık tercih edilen en etkili metod hiç şüphesiz ki kimyasal peeling metodudur.

Hiç bir kozmetik ürünün sağlayamayacağı kadar etkili bir yöntemdir kimyasal peeling. Şimdi bir alıntıyla yöntemin ne olduğuna bakalım.

KİMYASAL PEELİNG NEDİR

Kimyasal Peeling


Kimyasal “peeling”, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen uygulama yöntemidir. Kimyasal “peeling”te amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır.
 



Cilt görünümünü daha iyi hale getirmek, hiperpigmentasyon oranını azaltmak ve renk homojenitesi oluşturmak ve hafif kırışıklıklarda iyileşme sağlama amaçlı kullanılan ve tecrübeli ellerde son derece güvenli olan bir yöntemdir.
 
Dermatolojik sıkıntılardan akne ve melasmada da doğru ve yerinde kullanımlarla son derece yüz güldürücü sonuçlar elde edilir.
 
“Peeling”, uygulanan maddenin içeriğine, konsantrasyon ve uygulama yöntemine bağlı olarak ciltte soyulmalar olabilir. Kimyasal peeling uygulamaları oluşturulan hasar ve etkinlik derecelerine göre yüzeysel, orta ve derin olmak üzere üç grupta toplanır:

Yüzeysel “peeling”;cilt lekeleri, güneş lekeleri, batık izleri, hafif yara izleri gibi yüzeysel sorunlarda kullanılır, trikloroasetik asit (TCA) %10-25, alfa hidroksi asitlerden (AHA) glikolik veya laktik asit, salisilik asit ve tretinoin solüsyonu kullanılabilir.

Orta derinlikteki “peeling”; hafif-orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de içeren fotoyaşlanma etkilerini düzeltmede, yara izlerini gidermede, sivilce izlerini geçirmede etkili olan bir yöntemdir.

Derin “peeling”; ileri derecede yaşlanmada, dövme silmede, jilet izi faça yarası silmede, hamilelik çatlaklarında, cilt çukurlarını gidermede uygulanan etkili bir yöntemdir.
 
Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.

Yüzeyel peelingde amaç cilt yüzeyinde yer alan hücrelerin yüzeyden uzaklaştırılarak alttan gelen genç hücrelerin yüzeye ulaşma sürecini hızlandırmaktır. Bu işlem daha yumuşak ve homojen görünümde olan bir cilde sahip olunmasını sağlar, siyah nokta(açık komedonlar)lardan cildi arındırır ve yağ-nem dengesini kurarak ciltte aşırı parlaklık, kuruluk gibi olumsuzlukları ortadan kaldırır. 

Şeker kamışından elde edilen glikolik asid, sütten elde edilen laktik asid, aspirinin ana maddesi olan salisilik asid en sık kullanılan formlarıdır. Kişiye ve kullanım amacına göre genellikle haftada bir veya iki haftada bir toplam 4-6 seans gibi uygulanır. Yine ihtiyaca ve yaşa göre senede bir birkaç seanslık kürler şeklinde uygulanmaktadır. Tedavi edilecek nedene ve hastanın tolerabilitesine göre peeling ajanının kuvveti arttırılabilir. 

Kimyasal peeling mutlaka kış döneminde ve koruma altında uygulanması gereken bir işlemdir. İşlem sırasında yüzeyel pelinglerde hafif bir kaşıntı ve iğnelenme normalken, orta derece peelinglerde yüzeyele göre daha belirgin fakat tolere edilebilen bir acı oluşur. İşlem tamamlandığında bu his devam etmez ve geçicidir. Özellikle hastanın acı eşiğinin de önemli olduğu bu durum bayanlarda adet dönemleri öncesi ve genel olarak hastalarda uykusuzluk ve tedirginlik durumlarında daha belirgin olmaktadır.

Uygulama sonrası mutlaka düzenli (2 saat aralıklarla en az SPF15 derecesinde olan) güneş koruyucu kullanılmalıdır. İşlem sonrası cilt hassas ve tahrişle açık olacağı için vücut ısısını arttıran sıcak su ile banyo, terlemeye yol açan egzersiz, hamam-sauna gibi ortamlardan bir süre uzak durmak gerekir. Yine hassas olan ciltte mümkün olduğunca elle tahriş arttırılmamalı ve bayan hastaların özellikle hemen işlemin akabinde ve tercihen birkaç gün makyaj uygulamaması önemlidir.

 

Kimyasal Peeling İşleminin Yararları


  • Cildin doğal parlaklığını artırır. 
  • Yaşlılık, güneş hasarı, gebelik, doğum kontrol hapı kullanımı gibi değişik nedenlere bağlı olarak gelişen derideki kahverengi lekeleri düzeltir. 
  • Cildin alt tabakası olan dermiste destek görevi yapan kollojen yapıyı güçlendirerek cildin elastikiyetini artmasını sağlar. 
  • Dermis tabakasında su tutma görevi olan glikozaminoglikan denen yapıların sayıca artışını sağlayarak cildin nem tutma kapasitesini artırır. 
  • Güneş hasarı sonucu oluşmuş ince çizgilerin hafiflemesini sağlar. 
  • Lekelerin ve derilerin üst tabakasında yer alan kabartıların azalmasına yardımcı olur. 
  • Akne tedavisinde diğer tedaviler ile birlikte uygulanabilir. 
  • Kuru ve kaba cilt yapısının düzelmesini sağlar.
  • Dövmelerinizi silebilirsiniz.
  • Kolunuzdaki veya vücudunuzdaki jilet izi faça izi tabir edilen izleri silebilirsiniz.
  • Hamilelik çatlaklarınızdan kurtulabilirsiniz.
  • Sivilce izlerinden, cildinizdeki çukurluklardan kurtulabilirsiniz.

Kimyasal Peeling Hangi Durumlarda Uygulanmaz


  • Aktif deri enfeksiyonu varlığında uygulanmaz. 
  • Açık yara varlığında uygulanmaz. 
  • Son 6 ay içinde uygulanmış isotretinoin tedavisinde uygulanmaz. 
  • Alerji, seboreik egzama, vüritik hastalıklar varlığında uygulanmaz.  
  • Bazı ürünler glikolik asite karşı reaksiyonu artırabileceği için peeling öncesindeki bir hafta boyunca kullanılmamalıdır. Bunlar; saç boyaları, maskeler, retinoik asitli kremler, kese ve lif yapılmamalıdır. Kimyasal Peeling 


Kimyasal peeling ile ilgili yaptığım bu uzun alıntıdan da anlaşılacağı üzere kimyasal peeling uygulaması özellikle lekelerde oldukça etkili sonuçlar veren bir bakım uygulamasıdır

Kimyasal peelingi bir doktora yaptırabileceğiniz gibi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Özellikle glikolik asit gibi asitlerin düşük konsantrasyonlarını evde uygulamak orta vadede hem daha az riskli hemde daha kalıcı sonuçlar verecektir. Örneğin %10 glikolik asit solüsyonuyla cildinizi 2 günde bir silerseniz ve geceleri yatmadan önce c vitamini serumları kullanırsanız. Hem lekelerden kurtulursunuz hem cildinizdeki kırışıklıklar azalır. Çünkü her iki maddenin cildi gençleştirme özellikleri vardır ve kollajen üretimini arttırırlar. 


Evde Kimyasal Peeling Yaparak Cilt Lekelerini Yok Edin yazıma bakabilirsiniz.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Cilt Lekelerine Kimyasal Peeling
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş