Yüz Lekeleri
Cildimizin en büyük organımız olduğunu hepimiz biliriz. İnsan cildi dıraşrıdan gelen darbe ve diğer fiziksel reaksiyonlara karşı insanı koruma görevi gösteriyor. Derimiz en üstte, epidermis, onun altında dermis, ve en altta yağ dokunun olduğu subcutis isimli üç tabakadan oluşur. Genelde dışarıdan gelen etkiler veya hücrelerdeki bozukluklar yüzünden derimizde lekeler oluşur. Daha önceki yazımda cilt lekesi çeşitleri hakkında oldukça uzun bilgiler vermiştim.
Cildimize rengini melanin isimli pigmentler verir ve bu pigmentleri belirleyen genlerimiz vardır. Yani bir siyahi ile beyaz'ın veya diğer ırklardaki ten rengini belirleyen ana etmen melanini belirleyen genlerdir. Melanin cildimizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.
Yüzümüzdeki lekelerin büyük kısmı epidermis isimli tabakadadır. Cildimizde açık renkli ve koyu renkli olmak üzere iki çeşit leke türü vardır. Bu lekeler siyah, kahverengi, mor, kırmızı gibi renklerin çeştli tonlarında gözürebilir.
Yüzümüzde melazma, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri, sivilce lekeleri, çiller, cilt benleri, doğum lekeleri ve kullanılan ilaçlardan dolayı oluşan ilaç lekeleri görülmektedir. Melantositlerin fazla veya az üretilmesi sonucu yüzümüzde oluşan lekeler en sık olarak güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, gebelik lekeleri ve ilaç lekeleridir.
Yüzdeki Lekeler Nasıl Geçer
Evvela bir uyarı yapayım. Yüzünüzde aniden oluşan çok sayıda lekelenme için mümkün mertebe en kısa zamanda doktora muayene olmanız gerekiyor, sayıca çok ve hızla artan lekeler cilt kanserinin habercisidir. Bunun haricinde ciltteki benler ile oynamak, onları sıkmak tehlikelidir, benlerin üzerine kimyasal peeling asitler vb. uygulamayınız.
Evvela bir uyarı yapayım. Yüzünüzde aniden oluşan çok sayıda lekelenme için mümkün mertebe en kısa zamanda doktora muayene olmanız gerekiyor, sayıca çok ve hızla artan lekeler cilt kanserinin habercisidir. Bunun haricinde ciltteki benler ile oynamak, onları sıkmak tehlikelidir, benlerin üzerine kimyasal peeling asitler vb. uygulamayınız.
Yüzdeki lekeler için kremler, maskeler, çeşitli bakım ürünleri, kimyasal peeling ve lazer tedavileri yapılmaktadır. Bu bakımların ana mantığı yüzdeki lekelerin türüne göre değişmektedir. Ancak başta da dediğimiz gibi genelde lekeler epidermis tabakada oldukları için cildin soyulması ile lekeler giderilmeye çalışılır. Lazerlerin ve kimyasal peelinglerin ana mantığı budur.
Bunlar haricince acnelyse, tretin, gibi kremler cildi soyarlar, expigment gibi kremler ise içeriğindeki hidrokinon maddesi ile melazmadaki pigment üretimini bastırır. Ancak bu kremler oldukça sık kullanılıyor ve bir çok insanın sorununu geçirmekten çok daha da ağırlaştırabiliyor. Bunun en önemli nedeni kullanılan kremlerden sonra cildin yeterince iyi bakılmaması, kremlerden sonra başka bölgelerde daha koyu lekelere neden olabiliyor.
Kozmetik amaçlı kremler ise, arbutin, kojik asit, glikolik asit, c vitamini (ascorbic acid), b3 vitamini gibi maddeler içerirler ve bu maddeler melazmada pigment üretimini bastırıcı etki yapar. yani lekelerinizi gidermekten çok leke oluşumunu önleyici etki gösterirler. Ama lekeleri gidermek için cildi soymaları gereklidir ki bunu yapmadıkları için çok başarılı olmazlar.
Yüz Lekeleri İçin Maske
Yüz lekeleri için genellikle saçma sapan maske tarifleri verilir bu tariflerde limon suyu, sirke, karbonat, yoğurt eksik olmaz. öyle saçma şeyler yazıyor ki gerçekten hayret ederek okudum, onu ona bunu buna katın gibi şeylere itibar etmeyin. yani gerçekten bir sonuç alamazsınız. konuyla ilgili olarak cilt lekeleri için maske yazıma bakabilirsiniz.
Yüzdeki Lekeler İçin Yapabilecekleriniz
Yüzünüzde lekeler varsa bunlar için kliniklerde lazer tedavisi yaptırabilirsiniz. Lazer tedavisi için ödeyeceğiniz fiyat genellikle 1500 ile 2000 lira arasıdır. Ancak özellikle karbon peeling yönteminden çok şikayet alınıyor, tabi gene de siz bilirsiniz iyice araştırın. Bunun harici kliniklerde kimyasal peeling yaptırabilirsiniz. genelde 5-6 senas süren böyle bir işlem için 1000 lira gibi bir ücret ödeyebilirsiniz. Aynı zamanda kimyasal peelingi evde kendiniz de yapabilirsiniz. genelde kış aylarında %15 tca ile kimyasal peeling yapabilirsiniz. Konuyla ilgili olarak cilt lekelerine kimyasal peeling yazıma bakabilirsiniz.
Ayrıca c vitamini bakımı oldukça önemlidir c vitamini cilt lekelerine karşı çok iyi bir vitamin. Akşamları %5 glikolik asitle cildinizi sildikten sonra, bir tatlı kaşığı suda eriteceğiniz bir mercimen tanesi c vitamini ve bir mercimek tanesi b3 vitamini ile hazırladığınız karışımı cildinize sürüp yatabilirsiniz. oldukça iyi sonuçlar verecektir.
Paylaş
Yüzdeki Lekeler
4/
5
Oleh
Cilt Lekesi