Güneş Lekeleri

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Ciltteki Güneş Lekeleri


Cildimiz özellikle güneşe maruz kaldıkça veya başka şiddetli ışıklardan dolayı lekeler oluşturabilir. Güneş lekeleri bir çok insan için oldukça can sıkıcı olabiliyor, bu yazıda size güneş lekelerinin tedavisi, lazerle güneş lekesi tedavisi ve güneş lekelerine kesin çözüm gibi başlıkları inceleyeceğim. Yazı biraz uzun ancak güneş lekelerinden kurtulmanız için gerekli bilgilerin hepsi en ince detayına kadar anlatıldı. Lütfen sabırlı olun ve bütün yazıyı okuyun. Güneşteki UVA ve UVB ışınları güneş lekelerine yol açar. Bir çok kadın güneşten koruyucu kremler kullanmasına rağmen gene de  ciltlerindeki lekelere şaşırır. Ancak çok da şaşırmamak lazım, çünkü size güneş kremleri sizi tam olarak korumaz desem oldukça şaşırırsınız. Oysa gerçek şu güneş kremi olarak bir çok spf li yani koruyucu faktörlü ürünler içinde en iyi korunmak için en yüksek faktörlü kremi tercih edersiniz. Oysa  ki güneş kremlerinin SPF'si yani koruma faktörü cildin korunma gücünü değil korunma süresini belirler. Yani 30 faktörlük bir krem sizi 3 saat koruyorsa 50 faktörlük bir  krem sizi 5 saat korur. 

Güneş Lekeleri Nasıl Oluşur



Bütün kremlerin üzerinde belli alana belli miktarda  sürülmesi gerektiği ve suya girildiğinde  terlendiğinde  yenilenmesi gerektiği yazar. Genel olarak bir insanın cildini korumak için gereken güneş kremi miktarı 40 ml dir. Yani bütün vücudunuzu korumak için 40 ml krem kullanmalısınız ve terledikçe, suya girdikçe yenilemelisiniz. Bunlar  yapılmadığı için güneşten korunmaya rağmen cildimizin lekelendiğini düşünürüz. Dolayısıyla en iyi güneşten korunma fiziksel korunmadır. Yani direkt olarak güneşe maruz kalmamalısınız. Özellikle bahar aylarında ve yaz aylarında  şapka takmak, gözlük kullanmak, güneşte değil gölgede  oturmak lazım. Yaniben 50 faktör krem sürüyorum diyerek güneşe çıkarsanız terlersiniz ve terledikçe krem sizi korumaz, siz de korunduğunuzu sanarak güneşe maruz  kalır güneş lekeleriine davetiye çıkarırsınız.

Ancak güneş lekesi sadece güneşten oluşmaz. Genetik yatkınlık, hamilelik, çeşitli kozmetik ürünler, temizlik için kullanılan (çamaşır suyu, tuz ruhu, vb.) maddeler, yanlış cilt bakımları (cildelimon sürmek, karbonat sürmek), guatr gibi hastalıklar, hormonal değişimler gibi nedenlerle de  oluşur ama insanlar bu tarz cilt lekelerine genelde güneş lekesi derler. Ama karıştırmamak lazım.Yani güneş harici diğer lekeler güneş lekeleri değildir. Örneğin ciltteki çiller güneşte daha belirgin olurlar ve insanlar bunu güneş lekesi sanırlar ama değildir, bu tarz lekeler daha çok genetik yatkınlıkla oluşur.

Güneş Lekeleri Neden Olur


Evvela güneş lekesi nedir onu bilemk lazım. Tam olarak güneş lekeleri 0,3 ile 3 cm çapında kenarları çıkıntılı, sütlü kahve ve kahverengi renklerde oluşan cilt lekeleridir. Yani çilleri ve diğer lekeleri güneş lekeleri olarak düşünmeyin. Cildiniz güneş ışığına maruz kalırsa, güneşteki UVA ve UVB ışınları cildinizdeki derimize rengini veren melantosit hücrelerini uyarır ve melanin üretimini sağlarlar. Normalde olması gerekenden fazla melanin olduğunda bu cildinizde güneş lekesine neden olur. 

Bunun haricinde diğer açığa çıkan lekeler ciltte hasar oluştuğu için oluşurar. Bu yüzden özellikle makyaj malzemelerine dikkat etmeliisiniz, cildinize limon sürmeniz, karbonatla bakım yapmanız, ipe sapa gelmez yağları kullanmanız gerektiğini söyleyen sözde güzellik uzmanı tavsiyelerinden uzak durunuz. Temizlik yaparken çamaşır suyu, tuz ruhu gibimaddeler kullanıyorsanız, bu ürünlerin buharına çok maruz kalmayın. 

Güneş lekeleri kısmında en önemli konu ise al bu kremi korun diyen kozmetikçilerden, eczacılardan, dermokozmetikçilerden uzak durun, herbiri bir servet değerindekikremlere ihtiyacınız yok, çünkü bir çok güneş kremi aynı işi görür. Ama  bu tabi ki yazın bakkaldan, büfeden güneş kremi alın anlamına gellmesin. Özellikle market ve büfelerde satılan kremlerden uzak durun. Yazıdan güneş kremi kullanmayın anlamı çıkarmayın, krem kullanın ama bu kremi sık sık yenileyin, ayrıca yağsız yani oil free güneş kremlerini tercih edin, vegüneş kremlerine servet ödemeyin.

Güneş Lekeleri Nasıl Geçer


Cildiniz melanin ürettiyse bumelanin cildinizde bir tabakada bulunur. Dolayısıyla cildinizi çeşitli soyucular  ile soyarsanız güneşlekelerinden kurtulursunuz. Burada güneş lekelerinden kurtulmanın en önemli aşaması cildinizi soymaktır ve cildiniz ne kadar kalın soyulursa lekeler o kadar hızlı geçer. Cilt soymak için lazerler, retinoik asit içeren kremler veya hidrokinon içerikli expigment, kimyasal peeling ajanları, fiziksel peeling için dermabrazyon yöntemi, dermapen, dermaroller veya aha asitlerla yapılan dormokozmetik ürünleri kullanılabilir. 

Lazerle Güneş Lekesi Tedavisi 


Son dönemde oldukça popüler olan bir yöntem lazerle güneş lekesi tedavisi. Genelde Q anahtarlı KTP, Nd-YAG ve Ruby gibi lazer teknolojileri kullanılıyor. Peki lazer nasıl lekeleri geçiriyor, lazer ışınları cildi belli bir tabakaya kadar yakarak soyulmasını sağlıyor ve lekeli tabaka ciltten uzaklaşınca lekeler geçiyor. Lazer tedavisinin bu kadar popüler olmasının nedeni ise bu lazer cihazlarını alan doktor vegüzellik merkezlerinin sürekli bunun reklamını yapması. Bir çok gazetede para karşılığı haber görünümlü reklamlar yapılarak lazer teknolojisi övülüyor. Ayrıca güzellik merkezlerine gittiğinizde sanki lazerle leke tedavisi olmazsanız geçmezmiş gibi bir algı oluşturularak sizden para alınıyor. ortalama olarak 1500 lira ile 5000 lira arasında ücretlere yapılan bu uygulamalarda masraf olmadığı için merkezler açısından oldukça karlı bir işlem.

Ayrıca lazerle leke tedavisi yaptırayıp diye cildinde daha fazla leke oluşturan insanların şikayetlerini forumlardan, bloglardan okuyabilirsiniz. Peki lekeyi tedavi etmesi gereken bir şey neden leke yapar, işte ironi burada başlıyor, güneş lekesi ışıktan kaynaklanıyor, peki lazer cildi neyle yakıyor ışıkla. Dolayısıyla lazer cihazının derinliği iyi ayarlanmazsa lazer ışığı cildinizde daha derin bir leke oluşturur.

Leke Kremleri


Özellikle devlet hastanelerinde lekeler için doktorların yazmayı en çok sevdikleri şey leke kremleridir. Leke kremi olarak tretionin de denen retionik asit türevi içeren tretin krem, retinoik asit içeren acnelyse gibi kremlerle, hidrokinon içeren expigment kremlerdir. Bu kremlerin ortak özellikleri cildi çok ince bir şekilde soymaktır, aslında bir çeşit kimyasal peeling yaparlar, sadece expigmentin içeriğindeki hidrokinon melanin üretimini baskılayıcı bir madde ancak bu da lüzumsuz, çünkü amaç melanin üretimini baskılamak değil, melanin üretimi sonucu oluşmuş lekeyi yok etmek.

Peki madem bu kremler cildi soyarak cilt lekesinden bizi kurtarabilirlerse neden insanlar güzellik merkezleri kapısında doktor doktor geziyor. Çünkü malum bu kremler ucuz maddeler. Nedeni basit bu kremler günlük veya gün aşırı uygulanan maddeler ve tıpkı lazer lekesinde olduğu gibi dikkatli olunmazsa ve belli bir aşamayı geçerse daha çok lekelenme yapıyorlar. Ki cildindeki lekelerin gittiğini düşünen cildine retinoik asit içeren (tretin, acnelyse) krem uygulayan kadınların ana sıkıntısı ciltteki lekelerin daha büyük şekilde geri geldiğidir. Nedeni ise cildin emdiği retinoik asitin cilt altında birikerek daha derin yanıklar ve lekeler oluşturuyorlar.

Fiziksel Peeliing 


Dermabrazyon denen cildin üst tabakasının kazınmasına fiziksel peeling deniyor, aslında sert cisimler, kahve telvesi, kil gibi ürünlerle yapılan peelingin bir benzeri olsa da cildin bir uzman tarafından kaınması olarak nitelenebilir. Uzman doktor ciltteki izin derinliğine göre cildi kazır. Aslında iyi bir uzmanla oldukça güvenilir bir yöntemdir. Ama dikkatli uygulanması gerekir.

Bunun haricinde dermaroller ve dermapen denen cilde mikro iğneler aracılığıyla delikler açarak da fiziksel peelingler oldukça sık uygulanıyor. Ancak bu iki yöntemdeki sıkıntı cilde açılan mikro kanalların cilt geçirgenliğini arttırarak cilde daha fazla hasar verme riskidir.

Dermokozmetik AHA Bakımları  


Bu bakımlarda genelde yüksek fiyatlara insanlara satılan dermokozmetik ürünler insanlar tarafından evde kullanılır. Genelde, kimyasal peelingde de kullanılan AHA (alfa hidroksi asitler) glikolik asit, laktik asit, salisilik asit, mandelik asit, kojik asit, arbutin, c vitamini gibi maddeler içeren krem ve toniklerle, cildin mikro düzeyde üstten soyulması hedeflenir. En güvenli çözüm gibi dursa da uzun süreli bakım gerektirdiği için insanlar tarafından pek tercih edilmiyorlar. Yani sabırla 6 ay boyunca cildinize mikro peelingler yapıp lekenin geçmesini beklerken bir debakmışsınız yaz gelmiş. Bir diğer handikapsa düzenli kullanım, yani insanlar genelde düzenli kullanmadıkları için bu ürünlerden pek sonuç alamadan hüsrana uğruyorlar.

Kimyasal Peeling 


Cildi soyma yöntemlerinden bir diğeri de kimyasal peelingdir. Aslında güneş lekeleri için yazdığımız tedavi yöntemlerinin hepsinin mantığının cildin soyulması olduğunu anladınız. Yani mantık basit, cildi soy güneş lekelerinden kurtul. Ama diğer yöntemlerde anlattığımız gibi, sürekli yapmak yerine tek seferde uygula, cildine iyi bak metoduyla en iyi sağlayan yöntem kimyasal peeling. Glikolik asit, laktik asit veya asit kokteylleri ile tca gibi asitlerle cildin üst derisinin yakılarak soyulması işlemine kimyasal peeling deniyor.

Kimyasal peelingleri lazerlerden daha avantajlı kılan şey, ışık gibi ayarlanamaz bir ölçekte olmamasıdır. Leke kremi olarak bilinen tretin, acnelyse den farkıise günlük değil tek seferlik uygulama yapılarak cilt altında birikmemesinin sağlanmasıdır. 

Ancak kimyasal peelingin dikkatli uygulanması ve yüzeysel tutulması gerektiği de bir zorunluluk. Yani kimyasal peeling uygulanacaksa yüzeysel uygulanmalı ve güneş lekesine erken çözüm bulmak için derin soymalardan kaçınmak gerekiyor.

Genelde glikolik asit %30-%40-%50 ve %70 arasında asit oranlarıyla uygulanırlar, glikolik asit riski daha az bir asittir. Ancak yeterli kalınlıkta soyma yapmayabilir. TCA ise %15-%20-%25 veya %30 arasında kullanılarak cilt yüzeysel soyulur. Uygulamayı güzellik merkezlerine veya doktorlara yaptırabilirsiniz veya evde kendiniz yapabilirsiniz. Ben burada evde kimyasal peeling uygulamasını anlatacağım,çünkü merkezlerde yaptıracağınız işlemleri zaten uzman yapacak, ben size kendinizin nasıl yapacağını anlatacağım.

Güneş Lekesine Kesin Çözüm 


Güneş lekeleri için tca kimyasal peeling yapabilirsiniz. Bu metodla güneş lekelerine kesin çözüm üretebilirsiniz ancak dikkatli olmak kaydıyla. Yani gerekli bakımı ve uygulama özenini gösterirseniz tca'nın cildinize zarar vermesi çok zordur.

Evvela cilt lekesine tca uygulanmadan önce cildin hassas olmaması gerekiyor. Yani hassas, kızarık, kılcal damarlı bir cildiniz varsa tca'yı ve kimyasal peelingi unutun. Güneş lekesi tedavisinde tca kullanmaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken bir diğer husus, cildinizin asite vereceği tepkiyi bilmeniz gerektiğidir. Unutmayın ki güzellik uzmanı veya doktor cildinizi sizin kadar bilemez, dolayısıyla asitin etkisini de sizin kadar gözleyemez. Bu arada piyasada çok fazla sahte tca kimyasal peeling mevcut, ürünün orjinalini eczanelerden veya doakimya.com sitesinden alabilirsiniz. Özellile tek ürün satan sitelerden alışveriş yapmayın.

Güneş Lekelerine Kimyasal Peeling


Asiti genel anlamda güneş lekelerinin üzerine sürmeden önce ufak kontrol uygulamaları yapmalısınız. Burada bir orandan bahsetmek gerekirse yüzünüz için %20 tca, eğer kol bacak, omuz vb yerlerde ise %30 tca ideal bir oran diyebilirim. Cildinizde iki farklı lekeli alan belirleyip asiti birisinde 1 dakika diğerinde 2 dakika bekletmelisiniz. bu ufak alanlar kulak çubuğunun ucunu biraz gezdireceğiniz 5 kuruştan ufak alanlar olmalı.

Sonrasında cildinize gerekli bakımları yapıp uygulama sonucundaki soyulmayı gözlemlemelisiniz. Bu soyulmanın kalınlığı size ana uygulama için bilgiler verecek. Yani asiti cildinizde ne kadar bekletmeniz gerektiğini bu ufak deneme uygulamalarıyla anlayacaksınız. İdeal olan soyulma kalınlığı bir yaprak kalınlığından biraz daha az olan soyulmalardır. Eğer bu iki bekletmeden de istenilen sonucu alamazsanız bir başka ufak bölgede 2,5 dakika kadar bekletip sonuca bakmanız gerekiyor, soyulma kalınlığına göre asit oranına karar vermelisiniz. Eğer asit oranı düşük olursa asit oranını yükseltip kontrol uygulamalarını farklı ufak bölgelerde tekrarlamalısınız. 

Güneş Lekelerine TCA Peeling 


Evvela şunu bilmelisiniz bütün cildinizi soymaya gerek yok. Sadece lekeli bölgelere asit uygulayabilirsiniz. Merak etmeyin cildinizde uygulanan yerlerle uygulanmayan yerler arasında ton farkı oluşmaz. Şimdi asit oranına ve bekleme süresine karar verdiyseniz, uygulama zamanı gelmiş demektir. Cildinizde lekeli olan bölgelere karar verdiğiniz asiti karar verdiğiniz sürede tek sefer sürerek uygulamayı bitirmelisiniz. Uygulamayı sonlandırmak için su kullanabilirsiniz. Yani cildinizi bol suyla yıkamanız yeterlidir. Ama bazı sitelerde peeling nötralizatöründen bahsediliyor, bu nedir diyecek olursanız, asit kullandığınız için bunu bazla dengelemek amacıyla kullanılan bir sıvı diyelim. Bunun için 1 şişe 500 ml suya 1 tatlı kaşığı karbonat atarak hazırlayacağınız su size yetecektir. Zaten bu nötralizatör olarak satılan ürünlerin arkasında da "sodium bicarbonate" yazar. Yani bu ürünü satın alsanızda size satacakları şey karbonatlı sudan başka bir şey değil. Nötralizatör kullanacaksanız cildinizi suyla yıkamadan önce nötralizatör sürüp bol suyla yıkayacaksınız. Ama unutmayın cildi bol suyla yıkamak önemli.

Kimyasal Peeling Sonrası Bakım


Güneş lekelerine kimyasal peeling uygulamasındaki en önemli aşama bakım aşaması. Aslında lazer de uygulansa, dermabrazyon da yapılsa  kremlerle de soyulsa bütün mesele uygulama sonrası bakım. Çünkü cildinizi soyacaksınız sonrasında iyi bakım yapmalısınız. Yani kimyasal peeling sonrası bakım peelingden daha önemli, çünkü cildinizi yaktıktan sonra işlemin etkisi biter ana mesele yanan cildin kendisini hızlı toparlayabilmesi. Cildiniz için hazırlayacağınız bir merhem bu konuda  size yardımcı olacak. 1 tüp madecassol, 5 ml e vitamini ve 5 gr kadar çinko oksitle yapacağınız merhem cildinizin daha hızlı iyileşmesini sağlayacak. Ancak kremi az sürmelisiniz, yani çok sürdünüz diye hızlı iyileşmez. Kremi 12 saatte bir çok az miktarda sürmelisiniz. Gün ortasında bepanthene veya bepathol krem de sürerseniz daha iyi olur. Bir hatırlatma daha yapalım kremi sürerken cildinize fazla bastırmayınız.

Kimyasal peeling uygulanan cildin kesinlikle soyulmaması gerekiyor. Yani uygulamadan sonra her ne olursa olsun cildinizin kendisinin soyulmasını beklemelisiniz ve cildinizi kendiniz soymamalısınız. 

Cildinizi ısıdan, soğuktan ve ışıktan korumalısınız. Şimdi bu ışıktan koruma hadisesi yüksek ışıkları kapsar,kimyasal peeling  uygulaması dönemi boyunca aşırı ışığa maruz kalmamalısınız. Ha ışıktan korunun deyince kendinizi karanlığa hapsedin denmiyor, yani direkt yüksek ışığa maruz kalmayın,güneşlenmeyin, eğer güneşli zamanlardaysanız, özellikle dışarı çıktığınızda güneş kremi kullanmaya özen gösterin. Güneş kremini evde sürmenize gerek yok.

Cildinizi sert kimyasallardan asitlerden ve bazlardan korumalısınız. Bu ne demek cildinize  direkt sabun sürmeyin. Tabi ki cildinizi yıkayın veya duş alın, ancak direkt sabunu kimyasal peelinglialana sürmeyin. Ayrıca çamaşır suyu, tuz ruhu gibi sert asitlerin veya bazların buharına maruz kalmayın. Ayrıca aşırı sıcak ve soğuktan da sakınmalısınız.

Tüm yukarıda yazılanları dikkatlice uygularsanız, yani cildinize gerekli asitoranına ve zamanına iyi karar verir ve gerekli bakımları yaparsanız, güneş lekesinin derinliğine göre değişmekle birlikte muhtemelen 3-4 uygulamadan sonra lekelerden kurtulduunuz gibi çok daha aydınlık bir cilde  sahipolabilirsiniz. 

Yazım burada bitiyor, bu yazıyı yazmakiçin çok fazla kaynak araştırdım, yazıyı yazmak tam 1 hafta sürdü. evet 7 sayfa bir yazı oldu ama üşenmeden okuduğunuz için teşekkür ederim. Şİmdi bu çalışmanın daha fazlainsana ulaşması için sosyal medyada paylaşmanızı istesem çok şey istemem herhalde. Aklınıza takılan konular varsa yorumlardan sorabilirsiniz. 

Kaynaklar:

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Güneş Lekeleri
4/ 5
Oleh

1 yorum:

yorum
avatar
1 Mart 2017 20:17

Uygulama araliklari ne kadar olmali?

Cevapla
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş