Cilt Lekeleri Nedenleri

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş

Cilt Lekeleri Neden Oluşur


Cilt lekeleri özellikle görünüm estetiğine düşkün insanlar tarafından istenmeyen deri üstündeki pigment bozukluğu durumudur. İnsanların bu lekeleri istememesinden dolayı bir çok kozmetik ürün ve tedavi seçeneği olan bir durum olan cilt lekeleri, kozmetik etkileri ve kötü görünüm dışında bir sakıncası olmayan türler ile ciddi hastalıklara neden olan geniş alanı kaplayan benler gibi hastalıklar olarak da ortaya çıkar. Ama insanların çoğundaki cilt lekeleri güneş lekesi, sivilce lekesi, çil ve ufak pigment bozuklukları gibi durumlardır.

Lekeler cilde rengini veren melanin isimli pigmentin derinin belirli bölgelerinde cilt altında aşırı artması ile ortaya çıkar.



Lekelerin çoğu güneşle tetiklenen cilt durumlarıdır, gebelikte, yaşın ilerlemesiyle yaşlılık lekesi olarak, deodorant ve parfüm uygulamaları, lazer yada ağda uygulanması sonucu, bazı sistemik hastalıklarda görülebilir. Koyu tonlu ciltler, doğum kontrol hapları, östrojen, çeşitli ilaçlarının kullanımı lekelerin oluşumunda rol oynayabilir. Makyaj malzemeleri, kolonya, parfüm deodorant gibi maddeler lekelenme yapabilir.

Ancak cilt lekesi denildiğinde daha çok bu durumdan muzdarip olan kadınlardır ve kadınlarda yüz bölgesinde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi olarak beliren bir kozmetik problemdir. Kadınlarda daha çok görülür ve kadınlar cilt lekelerini bazen büyük sorun haline getirirler. Bu sorunu çözmek için sağdan soldan duyduklarını ciltlerine uygulayınca lekelerin artmasını sağlarlar. Örneğin cilde limon sürmenin cilt lekesini geçirdiği inancı kadınların yanlış bildiği ve cilt lekesini arttırıcı bir şeydir.

Cilt Lekelerini Önlemek



Cilt lekelerinin oluşumu melanin sentezini engelleyerek sağlanabilir. Melanin sentezini engelleyen maddelere Alfa-tokoferol (E vitamini) + Askorbik asit (C vitamini) örnek verilebilir. Hem antioksidan olmaları sebebiyle hem de melanin sentezini yavaşlatmaları sebebiyle tercih edilirler. Bu vitaminleri sadece akşam kullanılır. E viamini uzun süre kullanımda ciltte tüylenme yapabilir ancak c vitamini bu tarz yan etkileri olmaksızın cildi yaşlanmalara karşı korur, cilt lekelerini azaltır ve kırışıklıkları geçirir. C vitamini serumlarını gece gündüz kullanmak gerekir.

Epidermal yenilenme hızını artıran maddeler ise "alpha hidroksi asitler" (AHA) yani glikolik asit ve laktik asitler ile "beta hidroksi asitler" (BHA) salisilik asittir. Alpha ve beta hidroksi asitler, ölü deride kontrollü bir aşındırma yaparken, ciltteki melaninin homojen biçimde dağılımını sağlayarak cilt lekelenmelerini önler. Bunun için glikolik asit ve laktik asitlerle tonik hazırlayabilirsiniz.

Güneş Kremi Cilt Lekesi


Son ve en önemli unsur olarak unutulmayınız ki cilt lekesi oluşumunda güneş ışınları ciddi tetikleyici görevi görür, uzun süre korunmasız olarak güneşe maruz kalmak en önemli lekelenme nedenidir. Cilt lekelerinden korunmak için güneşten korunmalısınız ama bu korunmayı sadece güneş kremlerine havale etmeyiniz. Güneş kremleri sizi güneşten tam korumazlar, yüksek faktörlü güneş kremleri kullandığınız halde cilt lekelenmelerinin olma nedeni de budur, güneş kremlerinin faktörü güneşten koruma derecesini değil süresini belirler. Yani 20 faktör güneş kremiyle 50 faktör güneş kreminin sizi güneşten koruma derecesi birbirine çok yakındır. Güneş kremi terleyince, suya girince yenilenmelidir. Ama siz gene de güneş kremi kullanmak yerine güneşten korunmalı direkt güneşe maruz kalmamalısınız.

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Cilt Lekeleri Nedenleri
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş